با توجه به وجود درصد قابل توجهی از افراد مبتلا به معلولیت های ذهنی و جسمی،کودکان غیر همکار، مضطراب و کم سن و سال، افراد با مشکلات صرع، فلج مغزی، مشکلات عدم بی حسی،آلرژی به ماده بی حسی،تهوع شدید،ترس شدید از دندانپزشکی و بیماریهای مختلف ناتوان کننده دیگر، نیاز به دندانپزشکی تحت بیهوشی غیرقابل اجتناب می باشد.لازم بذکر است مراجعین دندانپزشکی تحت بی هوشی به دلیل عدم توانایی لازم برای رعایت و حفظ بهداشت دهان و دندان و عدم توانایی مراجعه به موقع با پوسیدگی های وسیع دندانی به همراه مشکلات شدید عفونی دندانی و لثه ای و آنومالی های مرتبط درگیر می باشند.
خدمات قابل ارائه در دندانپزشکی تحت بیهوشی:در دندانپزشکی تحت بیهوشی خدمات دندانپزشکی لازم از قبیل جرم گیری، جراحی، عصب کشی، ترمیم، فیشور سیلانت تراپی،فلوراید تراپی و پروتز ثابت و ... قابل انجام برای بیماران با توجه به شرایط خاص هر بیمار می باشد.
مراحل پذیرش و تشکیل پرونده:برای تمامی بیماران بعد از ویزیت سرپایی و تجویز رادیوگرافی مناسب، آزمایشات و مشاوره های لازم درخواست می گردد. بعد از بررسی نتایج موارد درخواستی و تشکیل پرونده ، بیماران برای دریافت خدمات دندانپزشکی پذیرش می گردند.
ملاحظات و مراقبتهای لازم قبل از بیهوشی:
-قبل از انجام بیهوشی کودکان، مشاوره با متخصص بیهوشی و پزشک متخصص ضرورت دارد و در حین مشاوره بایستی تمامی مشکلات کودک را بیان کنید.
-حتما قبل از انجام بیهوشی در هنگام مشاوره بیهوشی برای انجام درمان های دندانپزشکی باید تاریخچه، مصرف هرگونه دارو، سابقه آلرژی ها و بیماری ها و حتی مصرف داروهای گیاهی را به متخصص بیهوشی و پزشک متخصص کودکان اطلاع دهید.
-آزمایشات لازم که توسط دندانپزشک توصیه شده است قبل از عمل انجام گردد.
-کودک در شب قبل به میزان معمول استراحت کرده باشد.
-بسته به سن و تشخیص دندانپزشک بین 6 تا 8 ساعت قبل از درمان از هرگونه خوردن و آشامیدن خودداری گردد با توجه به امکان بروز خطرات برای کودک در صورت عدم رعایت این امر درمان بیهوشی منتفی میگردد.
-در صورت وجود سرماخوردگی برای جلوگیری از خطرات احتمالی حتما دندانپزشک معالج را در جریان قرار دهید.
-در صورت وجود بیماری های عمومی پزشک کودک خود را در جریان دندانپزشکی تحت بیهوشی قرار داده و مجوز لازم را اخذ نمایید.
-جهت جلوگیری از استرس در خود و کودکتان یک ساعت قبل از عمل در اتاق عمل حاضر باشید.
مراقبت های بعد از درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی:
-معمولاً 1 تا 2 ساعت بعد از بیهوشی کودک قادر است تغذیه معمول خود را با الویت مایعات و با حجم کم آغاز کند.
-از دادن غذاهای سنگین و با حجم زیاد در روز عمل خودداری فرمایید.
-انجام درمان صرفا به منزله حذف پوسیدگی های موجود می باشد در صورتی که رعایت های لازم در خصوص تغییر روش زندگی داده نشود امکان بروز مجدد پوسیدگی ها وجود دارد.برای این امر باید در درجه اول عادات غذایی خود و کودک خود را اصلاح فرمایید، عامل اصلی پوسیدگی عدم تغذیه مناسب و استفاده مکرر از مواد قندی است. ترتیبی اتخاذ کنید که استفاده از مواد قندی و پوسیدگی زا به یک تا دوبار در روز محدود گردد.
-رعایت بهداشت کودک جزو لاینفک حفظ شرایط بعد از درمان می باشد. باید نسبت به مسواک زدن منظم (شب قبل از خواب و صبح بعد از بیدار شدن) اقدام نموده و در صورت لزوم حتما از نخ دندان استفاده نمایید.
-چکاپ های منظم دوره ای و انجام درمان پیشگیرانه فلوراید تراپی، نیز یکی از مهمترین بخش های حلقه جهت جلوگیری از عود پوسیدگی ها می باشد.
پروسه انجام بیهوشی و ارائه خدمات دندانپزشکی :در اتاق عمل پزشک متخصص بیهوشی و تکنسین بیهوشی با استفاده از داروهای تزریقی داخل وریدی و استفاده از گازهای مختلف کودک را در شرایط مورد نظر قرار خواهند داد.
سپس دندانپزشک متخصص کودکان کلیه کارهای دندانپزشکی کودک را در یک یا دو جلسه بسته به میزان کارهای دندانی وی انجام خواهد داد و پس از اتمام کار پزشک متخصص بیهوشی مواد برگشت شرایط بیهوشی را به کودک تزریق خواهد کرد و کودک به اتاق ریکاوری منتقل می گردد و پس از بیداری کامل وی در بخش مربوطه نزد والدین به مدت 2 الی 3 ساعت در محیط بیمارستان باقی می ماند و پس از آن ترخیص می گردد.مگر در شرایطی که کودک دارای بیماری های زمینه ای و یا اختلالات جسمی و ذهنی خاص باشد که با نظرات متخصص بیهوشی برای مدتی در بیمارستان تحت نظر قرار گیرد.
آیا درمان های دندانپزشکی در شرایط بیهوشی عمومی می تواند برای کودک خطرناک باشد؟
بیهوشی عمومی و آرام بخشی در صورتی که در مراکز معتبر و مجهز تحت نظر پزشک متخصص بیهوشی و با در نظر گرفتن کامل شرایط کودک مانند سن، وزن و سابقه بیماری ها انجام گردد هیچ گونه عارضه ای مانند تأثیر بر روی هوش کودک یا رشد او نخواهد داشت.