درباره بخش تحقیقات مواد دندانی
تاریخچه استفاده از مواد دندانی به بیش از 2700 سال قبل باز میگردد. زمانی طلا برای ساخت اجزاء مصنوعی دندانی بکار رفته و طی قرنها، توسعه و گسترش مواد دندانی با علم دندانپزشکی همراه بوده است. اگرچه اطلاعاتی درباره مواد دندانی از متون چینی در قرن هفتم میلادی در دست است، اما اولین کتاب دندانپزشکی اروپایی که موجود است در قرن شانزدهم و اولین کتاب آمریکایی در باره دندانپزشکی در آغاز قرن نوزدهم نوشته شد. اولین مجله دندانی در دنیا در سال 1839 چاپ شد و اولین مدرسه دندانپزشکی نیز در سال 1840 در بالتیمور ایالات متحده آمریکا تأسیس گردید. در سالهای 1839 تا 1884 تعداد 44 مجله دندانپزشکی در آمریکا به چاپ رسید و در سالهای 1842 تا 1884، تعداد 103 انجمن دندانپزشکی تأسیس شد. در پایان یک دوره 60 ساله (از سال 1840 تا 1900) بسیاری از موادی که امروزه مصرف می شود بهمراه تکنیک تهیه، بکارگیری و مصرف آنها به جامعه دندانپزشکی معرفی شد. گسترش روز افزون کاربرد مواد دندانی سبب شد که در اوایل قرن نوزدهم طرح استاندارد کردن مواد دندانی مورد توجه قرار گیرد و دستورالعمل های استاندارد برای هر ماده تهیه شود و در ادامه کار تأسیس مؤسسه استاندارد بین المللی و تهیه دستورالعملهای استاندارد بین المللی انجام گیرد. اگرچه شکل ابتدایی مواد دندانی از آغاز پیدایش هنر و علم دندانپزشکی وجود داشته ست، اما توسعه و گسترش آن که در قرون اخیر با تکیه بر سایر علوم صورت پذیرفت، چشمگیر است .
علم مواد دنداني يكي از علوم پايه در دندانپزشكي است و به عنوان يك شاخه مهم در طراحي، ساخت و ارزيابي مواد دندانپزشكي داراي جايگاه ويژه اي در اكثر كشورهاي جهان ميباشد. تحقیقات کنونی در کشورهای پیشرفته دنیا در مباحث مواد دندانی بیش از همیشه بر روی دو شاخۀ پیشگیری و مهندسی بافت متمرکز شده است. در شاخۀ پیشگیری، اهمیت تحقیقات بر روی بیوفیلم دهانی و ساخت موادی بمنظور پیشگیری از اثرات مخرب این بیوفیلم بسیار مورد توجه قرار گرفته است. شاخۀ مهندسی بافت نیز با این هدف وارد دندانپزشکی رژنراتیو شده است که در آینده بتوان به جای قرار دادن مواد مصنوعی در دهان بیماران، بافتهای تخریب شده را بازسازی نمود.
بخش تحقیقات مواد دندانی، به منظور پیشرفت و نوآوری در علم مواد دندانی، بیومواد، بیومکانیک و نانوتکنولوژی، استانداردسازی و رتبه بندی مواد دندانی، دندانپزشکی مبتنی بر شواهد و بکارگیری نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده جهت ارتقاء علم و حرفه دندانپزشکی و دستیابی به سلامت دهان و دندان در سطح جامعه، تأسیس گردیده است. این بخش با دارا بودن تجهیزات آزمایشگاهی مختلف، آماده مشاوره و همکاری در انجام طرحهای تحقیقاتی، پایاننامههای دانشجویی و رزیدنتی و نیز حمایت از ایدههای نو و ابتکارات دانشجویان و محققان جوان از کل کشور است. تمام تجهیزات و وسایل لازم جهت انجام کارهای عملی پایاننامهها و طرحهای تحقیقاتی In Vitro در رشتههای دندانپزشکی ترمیمی، اطفال، اندودنتیکس، ارتودنسی، پروتزهای دندانی و ... در این بخش مهیا میباشد.
تجهیزات بخش تحقیقات مواد دندانی
دستگاه Thermocycling
این دستگاه جهت اعمال استرسهای حرارتی به نمونههای مطالعاتی کاربرد دارد. درجه حرارت مخازن، مدت زمان چرخههای حرارتی و اینتروال غوطهور سازی از طریق برنامهریزی کامپیوتری قابل تنظیم میباشد.
دستگاه تست یونیورسال (Hounsfield H5K-S )
این وسیله یک دستگاه یونیورسال و استاندارد جهت انجام انواع مختلف تستهای استحکام باند و بارگذاری با شدتها و سرعتهای قابل تنظیم از طریق برنامهریزی کامپیوتری است.
استرئومیکروسکوپ Nikon CDS
این میکروسکوپ با بزرگنمایی تا حد 100 برابر در مطالعات مربوط به ریزنشت، مطالعه و شمارش ترکها و درزهای سطحی نمونههای دندانی، تعیین نوع شکست نمونههای مطالعاتی متعاقب تستهای استحکام باند و انواع مختلف بارگذاریها کاربرد دارد. همچنین امکان اندازهگیری مسافتهای خاص روی نمونههای مطالعاتی توسط لام مدرج مخصوص و عکسبرداری از نمونههای مطالعاتی مورد بررسی در زیر این میکروسکوپ وجود دارد.
دست
دستگاه Microtensile
جهت انجام تستهای Micro Tensile وMicro shear
دستگاه میکروهاردنس(UHL VMHT )
آزمون سختی سنجی سطح فلزات ، پلیمرها،سرامیکها، کامپوزیتها، بافتهاي دندانی و ...
انکوباتور
جهت نگهداری نمونههای مطالعاتی در محدوده دمای بدن با دقت دمایی 0.1 درجه سانتیگراد
مینی یونیت
مینی یونیت دندانپزشکی جهت آماده سازي نمونه هاي دندانی درآزمایشگاه می باشد که مجهز به توربین، آنگل،
ایرموتور و خنک کننده آب است .
دستگاه VCAT
جهت اندازه گیري مواد SETTING TIME AND WORKING TIMEدندانپزشکی می باشد .
هود آزمایشگاهی
فضایی است که به منظور محصور سازی و تخلیه بخارات، فیومها و میست های تولید شده در حین کار با مواد شیمیایی استفاده میگردد و باعث حفاظت افراد می گردد.
دستگاه سانتریفیوژ
سانتریفوژ دستگاهی است که با استفاده از نیروی گریز از مرکز می تواند موادی با چگالی های مختلف را از هم جدا کند .
میکروسکوپ نوری
همزن مغناطیسی با هیتر و با قابلیت گرم کنندگی محلول
اتوکلاو آزمایشگاهی (Prestige 2100 )
ترازوی دیجیتالی
دستگاه اولتراسونیك
لایت کیور